Thriathlon

Home / Thriathlon

Thriathlon

Den anrika sporten Thriathlon brukar, om det handlar om långdistans, klassas som det ultimata uthållighetsprovet. Det handlar om lopp inom simning, cykel och löpning som slås ihop till en enda sportupplevelse långt utöver det vanliga. Thriathlon erbjuder stor variation under ett tävlingsmoment som kan pågå många timmar. Detta gör det lättare att hålla motivationen uppe under såväl träning som tävling. Träningen blir också lättare att få in i vardagen eftersom löpning, cykling och simning kräver olika förutsättningar. Du kanske cyklade till jobbet och sedan kan du välja mellan en löprunda eller en tur till simhallen beroende på bland annat vädret.

Många uppskattar att thriathlon fokuserar lika mycket på teknik som på uthållighet. Där skiljer sig sporten lite från andra uthållighetsidrotter. Det räcker inte att lära sig tekniken i en gren utan du måste ha ett effektivt löpsteg, kontroll över cykeln och snabba och ekonomiska simtag. Taktikaspekten blir alltså viktig. Det gäller att fördela sina resurser utifrån sina styrkor och svagheter sett till de tre grenarna. Är du en bra cyklist vill du förmodligen ta det lugnt under simningen så att du inte är trött när din starkaste gren börjar. Om du tävlar på lite högre nivå måste du även väga in vad dina medtävlare har för styrkor och svagheter.

Thriathlon i Sverige

Thriathlon är både en sport för elitsatsande atleter med OS-status och ett folknöje i samma kategori som Vansbrosimningen, Vättern runt på cykel och maratonlopp. Det finns många olika distanser att välja på. Från motionsdistans där man avslutar med bekväma fem kilometers löpning efter att ha cyklat 20 km och simmat i 400 meter. Ironman är triatlons verkliga utmaning där man avslutar med ett helt maratonlopp. Sverige har lång tradition när det gäller den här sporten. Vi har såväl utövare i yppersta världseliten (Lisa Nordén är såväl världsmästare som OS-medaljör) som tävlingar här på hemmaplan. I Kalmar arrangeras i augusti varje år ett lopp på den klassiska Ironman-distansen.

Thriathlon är växling mellan löpning, simning och cykel