Tävlingslopp i Sverige

Home / Tävlingslopp i Sverige

Tävlingslopp i Sverige

Är du en tävlingsmänniska ända ut i fingertopparna som älskar att utmana dig själv? I Sverige anordnas hundratals av olika tävlingslopp och för dig som gillar att leva ett aktivt liv är det bara att välja och vraka. Vad för typ av sport är du mest intresserad av? Är du en av dem som brinner för cykling eller föredrar du att snöra på dig joggingskorna varje morgon? Oavsett vilken typ av idrott eller distans du är ute efter kommer du finna tävlingslopp som passar dina individuella behov. Välj mellan fem kilometer, tio kilometer, halvmaraton, maraton, ultramaraton eller andra spännande kombinationer.

Det finns några klassiska tävlingslopp som många redan känner till, Vasaloppet är ett av de mest kända och denna 90 km långa sträcka samlar numera tusentals av deltagare från hela världen. Precis som många andra lopp finns det varianter av Vasaloppet. År 2008 fick exempelvis ungdomar ett eget lopp som kallas för Ungdomsvasan. Om du föredrar att ta dig fram på cykel kan du ta en närmare titt på Vätternrundan, ett 300 kilometer långt cykellopp som börjar och slutar i Motala. Cykelloppet går medurs runt hela Vättern och är, tillsammans med Vasaloppet, ett av fyra svenska långlopp som kallas för ””En svensk klassiker””.

Andra tävlingslopp i Sverige

En svensk klassiker innehåller även Vansbrosimningen, en simsträcka på tre kilometer, och Lidingöloppet som innebär 30 kilometer löpning. För att få titulera sig ””En svensk klassiker”” måste man genomföra alla dessa tävlingslopp inom loppet av tolv månader. Sedan starten 1972 har över 32 000 stycken erhållit diplomet, varav 6 000 är kvinnor. Det finns några varianter av ””klassikern””, bland annat tjejklassiskern och halvklassikern där man gör hälften av klassikern. Tjejklassikern innehåller antingen Kristinaloppet, Tjejvasan eller Kortvasan (30 kilometer skidåkning), Tjejvättern (100 kilometer cykling), Vansbro tjejsim (en kilometer simning) och Lidingö tjejlopp (tio kilometer löpning). Tjejklassikern riktar sig till tjejer i åldern 15 år och uppåt.

Tävlingslopp i Sverige innehåller variation