Välj rätt skor för löpning

Home / Välj rätt skor för löpning

Välj rätt skor för löpning

Älskar du att springa ute i skogen eller föredrar du att hålla dig inomhus på ett springband? Oavsett preferenser är det viktigt att du väljer rätt skor och anpassar dem efter dina behov. Ett par bra skor kan göra en rejäl skillnad för dig som har ett aktivt liv och springer mycket. Vad kan man då göra för att lyckas välja rätt typ av skodon för löpning? Oroa dig inte, med dagens teknik finns det en rad av olika möjligheter som alla resulterar i rätt löpskor för dig och dina behov. Följ med när vi tar en närmare titt på några av dem.

Det första du kan göra är att fastställa användningsområdet. Springer du oftast på asfalt eller blir det mycket löpning i skogen? Om du springer mycket på hårt underlag kan du behöva ett par skor som hjälper dig mycket med dämpningen. Om du till exempel ägnar dig mycket åt sporter som kräver snabba rörelser är det också bra om du skaffar dig en modell som är anpassad för dina rörelser. Titta närmare på exempelvis tennisskor och fotbollsskor. När du vet skornas användningsområden är det enklare att hitta en modell. Tänk också på att hitta en modell som är anpassad efter din fot.

Skor för löpning är viktig utrustning

Hitta skor som passar dina behov

Skor ska sitta bra och erbjuda dina fötter stöd under löpningen. Hur ser din fot ut, behöver den extra stöd? Våra kroppar är olika och har annorlunda behov. Det kan vara bra för dig att besöka en ortoped om du upplever svårigheter när du springer. Det finns också en mängd av skoaffärer som kan sätta dig i kontakt med relevanta yrkesutövare som kan hjälpa dig med kroppen rörlighet och funktion. Kom ihåg att det kan kosta att hitta en bra löpsko och priser över 1000-lappen är normalt. Ett test i 2015 utsåg Nike Pegasus som vinnare av Sveriges bästa löparsko. Saucony Guide 8 och Brooks Adrenaline 15 fick hedersutnämningar.